فارسی
پنجشنبه 09 فروردين 1403 - الخميس 17 رمضان 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

حلال و حرام مالی، ص: 431

چشم، زبان، پوست، شهوت، شكم، پا و تمام اعضای درون ما كرام الكاتبين قرار داده است تا برای ما پرونده تشكيل دهند و يكی از آن اعضايی كه برای آن پرونده تشكيل می دهند، زبان است. اما پروردگار جدای از اين دو فرشته كرام الكاتبين كه مواظب كل حركات ظاهر و باطن ما هستند، دو فرشته ديگر را فقط برای ثبت كردن پرونده زبان گذاشته است؛ يعنی چهار ملك برای زبان مقرر شده است:

«ما يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ» «1»

آنهايی كه دو رقيب و عتيد را می بينند، می گويند: هيچ كلمه ای از دهان شما بيرون نمی آيد، مگر اين كه اين دو فرشته، كنار اين دو كلمه هستند، اين دو كلمه را نگاه می دارند و در روز قيامت تحويل خود شما می دهند.

كنترل زبان برای جلوگيری از قول باطل

پس اول: «قول الحق» يكی از ريشه های قوانين دين، مربوط به زبان و گفتار حق است.

وقتی من از اين مرجع بزرگ پرسيدم: جواب اين مسأله چيست؟ ايشان به فكر فرو رفت. در سن نود و هفت سالگی، يك سال به رحلتش مانده، بعد از نود و هفت سال شنا كردن در فقه، اصول، جواهر، حلال و حرام كه اقلًا هشتاد سال روی منبر پيغمبر صلی الله عليه و آله درس فقه می دادند، بعد از مقداری فكر، سر خود را بلند كرده و به من گفت: نمی دانم.

اين نمی دانم، قول حق بود؛ چون هيچ حساب نكرد كه من بعد از نود و هشت سال درس فقه و دانش اهل بيت عليهم السلام در حلال و حرام به اين طلبه بگويم: نمی دانم،

______________________________
(1)- ق (50): 18؛ «هيچ سخنی را به زبان نمی گويد جز اينكه نزد آن [برای نوشتن و حفظش ] نگهبانی آماده است.»







گزارش خطا  

^