فارسی
جمعه 31 فروردين 1403 - الجمعة 9 شوال 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

ترجمه نهج البلاغه، ص: 408

اثرش نيكوتر، و در امانتداری معروفتر است، كه اين برنامه نشانه خيرخواهی تو برای خدا و برای كسی است كه عهده دار كار اويی. برای هر كاری از كارهايت رئيسی از منشيان قرار ده، كه بزرگی امور او را عاجز نكند، و كثرت كارها پريشانش نسازد.

چنانچه در منشيانت عيبی باشد و تو از آن بی خبر بمانی مسئول هستی.

تاجران و صنعتگران

درباره تاجران و صنعتگران پذيرای سفارش باش، و نسبت به آنان سفارش به نيكی كن، بدون فرق بين آنان كه در يك جا مقيمند، و آنان كه با مال خود در رفت و آمدند، و آنان كه با هنر دست خود در پی كسب و سودند، چه اينكه اينان مايه های منافع، و اسباب راحت جامعه، و جلب كننده سودها از مكانهای دوردست، در بيابان و دريا، و زمين هموار و ناهموار منطقه حكومت تواند، از مناطقی كه مردم در آن جمع نمی شوند، و به رفت و آمد در آنها جرأت نمی كنند، اينان اهل سلامت اند كه از ضرر آنان بيمی نيست، و اهل صلح و مسالمت اند كه ترسی از بدی و آسيب آنان وجود ندارد.

كه از آنان كه در منطقه حكومت تو به سر می برند و آنان كه در گوشه و كنار شهرهايت هستند كنجكاوی كن، ولی روشن باش كه با همه آنچه تذكر دادم در ميان ايشان گروهی تنگ نظر و بخيل به شكلی قبيح و زشت، و مردمی محتكر، و نرخ گذارانی به دلخواه در امر خريد و فروش وجود دارد، كه در اين وضع زيان جامعه و عيب و ننگ زمامداران است. بنابراين از احتكار جلوگيری كن كه رسول خدا صلی الله عليه و آله آن را منع فرمود. داد و ستد بايد آسان باشد، و بر موازين عدالت صورت گيرد، و به نرخی معامله شود كه به فروشنده و خريدار اجحاف نشود. هرگاه كسی پس از نهی تو دست به احتكار زد او را مجازات كن ولی در مجازاتش از زياده روی بپرهيز.




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^