فارسی
شنبه 01 ارديبهشت 1403 - السبت 10 شوال 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

پرسشها و پاسخها، ص: 29

سؤال 6:

هدف خداوند از آفرينش جهان و انسان چه بوده است؟

آنچه را خدای متعال می آفريند يا موجود مجرّد است (كه در لحظه وجود تمام كمالاتی كه برايش ممكن است دارا می شود) يا مادّی اگر مخلوق مجرّد تامّ باشد تمام كمالات وجودی را خواهد داشت و ديگر حالت منتظره ای برای او نيست و تحوّل و تغيير، انتقال از جايی به جای ديگر و امثال آن در او ممكن نيست، رشد و تكامل و ازدياد كمالات در او فرض نمی شود هدف وجودی چنين موجودی خارج از وجودش نيست نمی توان گفت اين موجودی كه تكامل و رشد ندارد برای چه آفريده شده است آيا برای كمال ديگری آفريده شده است؟ اين معقول نيست.

به عبارت ديگر چنين موجودی آفريده می شود برای اين كه رحمت الهی را به حسب مرتبه وجودی اش دريافت كند و مسأله استعداد پيدا كردن يا شكوفايی استعداد در او مطرح نيست، چون استعدادی ندارد، همه فعليّت است ولی اگر موجودی مادّی بود؛ مادّی محض مثل جسمانيّات يا مجرّد متعلّق به مادّه مانند نفوس متعلّق به بدن اين موجودات هدفی در وجود خود غير از اصل وجود دارند يعنی هدف هستی و وجودشان كمالاتی است كه كسب می كنند.

در چنين مخلوقاتی می توان گفت: خداوند اين ها را در اين ظرف تغيير و تكامل آفريده تا به كمالاتی كه لايقش هستند برسند و استعداد فيض و رحمت بيشتری پيدا كنند.




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^